26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

На 6 октомври: Честитим Деня на архитектите, строителите и зидарите

Гледната точка за състоянието и проблемите на бранша от инж. Валентин Николов, изпълнителен директора на КСБ

Днес православната църква почита Свети Тома, един от дванадесетте апостоли, който е бил строител по професия. В деня на Св. апостол Тома отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Ето какво сподели инж. Валентин Николов, изпълнителен директора на Камарата на строителите в България за БНР:

“Българската строителна индустрия зае едно подобаващо сериозно място в нашия живот и нашата икономика. Това е един успех, който е много значим. Това е най-големият процент в страните от Централна и Източна Европа. Благодарение на това се ползваме с изключителното уважение и респект от страна на ЕК и нашите колеги от европейските страни“. И допълни по отношение на обществените поръчки – “Вече има методика, която е приета от Министерския съвет, тя беше разработена с нашето експертно участие. Това се случи в седмицата преди изборите. Това е един добър старт, който изисква много работа. Готови сме и работим по въпроса, съвместно с изпълнителната власт и в много скоро време се надяваме тази работа да даде практически резултати по отношение на обществените поръчки.

Въпросът за корупцията и нагласените обществени поръчки е много сложен и съпътстващ проблем на пазарната икономика. Истината е, че всички ние – и малки, и средни, и големи в строителния бранш, искаме да има ред и порядък, който да се спазва от всички. Тогава да може напред да излизат най-добрите, тези, които работят най-качествено и най-добре по отношение на изискванията на пазара и на потребителите“.

“Спирането на подобни процеси е трудна задача, но те трябва да бъдат ограничени в максимална степен, да бъдат заклеймявани и изключение в практиката. Има начин фирмата изпълнител да избира подизпълнители, които са регистрирани в централния професионален регистър на строителните фирми. В голяма степен това е гаранция, че подизпълнителят отговаря на определени изисквания, непосочени в закона и на него може да се разчита много повече, отколкото на някой, който не се съобразява с тези изисквания“, посочи още инж. Валентин Николов.

Във връзка с войната в Украйна той коментира:

“Много е тъжно да виждаш неща, които са построени преди десетилетия и столетия се разрушават варварски, войната е нещо страшно. Разрушаването на това, което е създадено и построено, на което хората са се радвали много време, това е много тъжна картина. От икономическа гледна точка войната оказа много голямо отражение върху строителния бранш. Точно беше започнало известно успокояване на инфлацията, породена от пандемията и от прекъсване на световните доставки, изведнъж инфлацията се завихри с нова сила и по отношение на горива, енергия, строителни материали и на практика всичко“, казва още Николов.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ