26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

На 29 септември: Пътният бранш излиза на национален протест

На 29 септември ББК „Пътища“ излиза на Национален протест, ако не се намерят решения на проблемите в пътно-строителния бранш и не се изплатят на фирмите дължимите средства. За това предупредиха от Камарата в свое обръщение, изпратено до медиите. В него се посочва, че ако до 1 октомври не се изпълнят исканията им, ще бъде технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка за зимния сезон. Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

   „Уважаеми колеги,

Управителният съвет на Българска Браншова Камара “Пътища”, която представлява своите 83 членове и е национално представена като единствената работодателска организация на пътния бранш, вече пет месеца сигнализира държавата за катастрофалната обстановка, в която са принудени да работят фирмите от пътно-строителния бранш. Свидетели сме на абсурдно отношение от страна на държавните институции към действащите, резултат на проведени в конкурентна среда, след обществени поръчки по ЗОП, и НАПЪЛНО ЗАКОННИ, договори. Представяме Ви и фактическата обстановка:
От ПЕТ месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на Държавата, което СПИРА възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ задания.
През същия период не се извършва никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние, което СПИРА възможността да се осигури безопасно придвижване по Републиканската Пътна Мрежа! В резултат на това се застрашава живота и здравето на милиони български граждани.
Към днешна дата, 27.09.2021 г., няма възлагане на планове за Зимно поддържане на РПМ от страна на АПИ. Това означава, че де факто е СПРЯНА подготовката за предстоящия зимен сезон! Ако до 01.10.2021 г., не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще се уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това.
Агенция „Пътна инфраструктура“ не обявява нови поръчки за проектиране, независим надзор и строителство. Това означава, че е СПРЯНА дейността по осигуряване на развитие на Републиканската Пътна Мрежа!
Не се подписват договори с избраните изпълнители от проведени обществени поръчки от Агенция “Пътна инфраструктура“, което означава, че е СПРЯНА текущата и бъдеща дейност по основни ремонти и ново строителство!
УС на ББК “Пътища” има своите справедливи искания, които представи на мирен протест и пресконференция на 10 септември 2021 г. Този протест и Декларацията, която беше подготвена и връчена на Президента на Република България, доведоха до активиране на диалога от страна на Държавата, признаване от нейна страна на задълженията й по законно действащите договори и създаването, по разпореждане на Председателят на Министерски Съвет, на Работна Група за намиране на решение на всички проблеми в сектора.
По наше мнение, работната група не работи достатъчно интензивно и у нас остава впечатлението, че нейната цел не е да е ефективна, а предлагайки неприемливи /и лишени от правно основание и логика/ варианти, да прехвърли бъдещите неблагополучия върху пътните строители. Работната група ще проведе във вторник 28.09.2021 г. заседание, за което получихме уверения, че ще бъде последно и ще доведе до благоприятни за бранша решения, което е и желанието ни.
Ако обаче решение не бъде намерено УС на ББК “Пътища” ще организира
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА ПЪТИЩАРИТЕ НА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА 29.09.2021 Г. /СРЯДА/ ОТ 16:00 ЧАСА ДО 17:00 ЧАСА.“

                                                            Управителен Съвет
                                                            На Българска Браншова Камара „Пътища“

Related Articles

Откриха паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа в Момчилград

Скулптури на популярните герои от народните приказки Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в центъра на Момчилград. Идеята за създаване на скулптурите е...

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ