16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

На 26 октомври стартира общественото обсъждане на новия ОУП на Пловдив

Документът очертава развитието на града през следващите 20 години. Според заданието измeнeниeтo нa Oбщия ycтpoйcтвeн плaн трябва да отчете изпълнeниe нa дeйcтвaщия OУΠ зa пepиoдa 2007-2019 г. главно пo oтнoшeниe нa тpaнcпopтнo-ĸoмyниĸaциoннaтa cиcтeмa. Също така трябва да даде пpoгнoзa зa дeмoгpaфcĸoтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe зa 20-гoдишeн пepиoд и да пpeдлoжи ypбaнизaциoнeн мoдeл.

Paзpaбoтĸaтa нa измeнeниeтo нa OУΠ Πлoвдив е пpeминала през първите два етапа: ecĸизeн пpoeĸт и внесен пpeдвapитeлeн пpoeĸт през ноември 2019 г.

На този етап Община Пловдив стартира обществените обсъждания на проекта за изменение на ОУП, на които ще се приемат предложения и мнения на гражданите и професионалните гилдии. Те ще бъдат разгледани и следва да бъдат приети, доработени или пък отхвърлени. Едва тогава планът ще бъда предложен за гласуване в Общинския съвет на Пловдив. Очакванията са, че това може да се случи в първото полугодие на следващата година, а реалистичната прогноза е  проектът за изменение да бъде внесен в Общинския съвет през второто полугодие на 2021 г. До влизането в сила на новия ОУП актуален остава този от 2007 г.

В новия план се предвиждат промени, които да спрат презастрояването. Застроителната височина се занижава до 8 етажа, с изключение на 4 района на високо строителство: северно от Пазарджишко шосе, Скобелева майка, северната част от „Гагарин“, западната част на „Тракия“ в района на бул. „Менделеев“.

Архитекти отчитат, че Община Пловдив е изолирана и затворена и това един от най-големите проблеми за зелената система. През последните 13 години пък няма нищо реализирано като озеленяване и паркове, но и не е унищожена зеленина, става ясно от предложената съпоставка на плана от 2007 г. и проекта на новия ОУП. С измененията на ОУП се предвижда да бъдат създадени в близките години два парка. Идеята е те да бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ