7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

На 14 октомври: Обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на София

Екипът работил по „Програма за София — план за интегрирано развитие на Столична община в периода 2021-2027“ ще я представи за обществено обсъждане днес – 14 октомври. Документът включва 14 цели за развитието на Столична община и 105 квартала, села и местности, обобщени в 7 групи, които имат най-голяма нужда от намеса в следващите 7 години.

Базирайки се на изследвания и анализи, проведени в хода на подготовката, както и на вече приетата дългосрочна Визия за София с хоризонт 2050, Програмата формулира стратегията за развитие в следващите 7 години. Според нея Столична община цели да стане стане по-адаптивна и устойчиво развиваща се, приобщаваща и многообразна община, фокусирана върху икономиката на знанието, и предлагаща по-високо качество на живот в по-чиста среда.

Програма за София“ е създадена в периода май 2020 — септември 2021 от общинското предприятие „Софияплан“, което отговаря за стратегическото и пространствено планиране на Столична община, в колаборация с десетки външни експерти. Целта на документа е да насочва инвестиционната политика на общината в следващия програмен период на ЕС от 2021 до 2027.

Планирането и управлението на територията е комплексна и непрекъсната дейност за решаване на социални, екологични и и икономически предизвикателства в града“, обяснява директорът на “Софияплан” Любо Георгиев.

Чрез изготвяне и впоследствие прилагане на стратегии, планове и програми можем да постигнем по-добра координация на действията на община, бизнес, НПО сектор и граждани. Само така ще намерим начин да използваме по-ефективно наличните ресурси, за да постигаме общите цели. Затова и в създаването на Програмата работихме интензивно с много външни за общината структури и експерти и включихме в процеса хиляди граждани чрез проведените изследвания и срещи.”

 

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ