11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

На 1 октомври: Сточна гара в София отваря врати за артисти, бизнеси и занаяти

На 1 октомври сградата на Сточна гара в София ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Това е следваща стъпка от дългосрочния проект на ГРАДОСКОП “Зеленият преход на гарите”, който цели да разгърне потенциала за устойчиво развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите между Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна в София.

Форумът включва разнообразна програма от активности за малки и големи. Посетителите ще имат възможността да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне.

През целия ден в сградата ще има изложение на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала, организирано в партньорство с независимото културно пространство Culture Lab, което приютява десетки ателиета и пространства за изкуство в непосредствена близост до Сточна гара.

Предвидена е интерактивна работилница „Озеленяваме заедно” с беседа и разходка за малки и големи, и заснемане на растителни видове с Botanic Lab. Всички посетители ще могат да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на „Едно дърво“.

Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на градската растителност в района на Сточна гара – зона, която според организаторите крие невероятен потенциал за зелени градски активности и може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното богатство на София.

Участниците в работилницата „Строим заедно” могат да се включат в създаването на градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Използвайки дори най-незначителни на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, те създават мебели-уникати, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали.

В детската архитектурна работилница „Игра в града” малките посетители ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гарата и зелените терени покрай жп релсите. Накрая всяко дете ще може да създаде модел на мечтаното място за игра, използвайки рециклирани материали и да сподели своята история.

Посетителите могат да изпитат въздействието на танца във виртуална реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева – Control. Програмата включва още танцова работилница за суинг със Swing Society, джаз концерт на Georgia Pavlova Trio и фънк и соул DJ сет на DJ Kool Bum Phunk.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ