23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

На 1 и 2 октомври: Български и турски музиканти свирят заедно на знакови локации в Пловдив

Концертите на изпълнители от Музикалното училище, АМТИИ и Тракийския университет в Одрин ще са на Римския стадион, стълбите на Каменица, в Цар-Симеоновата градина и хотел „Рамада Тримонциум“

Със съвместни концерти ще отбележат Деня на музиката изпълнители от НУМТИ „Добрин Петков“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Държавната консерватория при Тракийския университет в Одрин.

Началото ще бъде дадено на 1 октомври в 17.30 ч. с клавирен концерт в хотел „Рамада Тримонциум“. Участие ще вземат д-р Серхан Кюнгерю – пиано и пловдивските ученици Радослав Чиколов, Виктор Вичев, Йордан Тодоров, Борис Биков и Георги Чиколов.

Музикалният празник ще продължи на откритата сцена край Пеещите фонтани. Там от 21 ч. пловдивчани и гости на града ще чуят струнно трио от Държавната консерватория в Одрин, ансамбъл ударни инструменти „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“ и академичния народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Две са музикалните събития на 2 октомври. От 12.30 ч. е концертът под мотото „Пловдив заедно“ на стълбите на Каменица. Той включва трио духови инструменти от Одрин и дуо тромпети от АМТИИ. Заключителният концерт ще бъде вечерта от 18 ч. на сцената на Римския стадион. Диригенти са проф. Ахмет Хамди Зафер и доц. Пламен Първанов. Гост-изпълнител ще бъде цигуларят Мичо Димитров.

Пловдивските изпълнители вече са били на репетиции в южната ни съседка, за да изсвирят с турските си колеги произведенията, включени в програмата. Културните събития се реализират с подкрепата на Дирекцията по въпросите на ЕС към Министерството на външните работи на Република Турция.

Related Articles

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ