15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

На семинар: Обсъждат ролята на зелените градски пространства

Серия от събития, посветени на ролята на зелените пространства в градската среда, стартират в столицата. Те се провеждат по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и Фондация „Конрад Аденауер” в България, Столична община и проект “Зелена София”.

Първото откриващо събитие SOFIA URBAN GREEN ще бъде хибридно и ще се състои този петък, 3-ти декември, от 10:30 до 12:30 ч.

Семинара ще открият кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова, ръководителят на Фондация “Конрад Аденауер” в България – Торстен Гайслер и първият съветник на Френския посланик в България – Стефани Петибон. Експерти от Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряване качеството на живота на хората.

Градските зелени пространства осигуряват достъп до възможности за отдих, увеличават стойността на имотите, стимулират местните икономики, подобряват безопасността и смекчават оттичането на дъждовните води и други заплахи за околната среда. Парковете вече са признати като мощни инструменти за градските общности и местните икономики, които правят градовете по-жизнени и устойчиви.

Въпреки че ролята на зелените градски пространства е значителна и многостранна, тя често е подценявана. Затова, с помощта на експертите в областта, бихме искали да поставим фокуса върху тях и да търсим начини както да опазваме вече съществуващите паркове и зелени пространства, така и да ги увеличаваме”, споделя Елица Панайотова, координатор на проект “Зелена София”.

Тази година София бе финалист в конкурса за „Европейска зелена столица“ за 2023 г. и зелените градски пространства са важна част от диалога как София да се превърне в още по-зелен и устойчив град и как да се повиши осведомеността на гражданите за това, какво означава “устойчивост” и “смекчаване на изменението на климата”, споделят организаторите.

Откриващото събитие ще бъде двучасов уебинар, който ще определи темите и дневния ред за предстоящата конференция URBAN GREEN, насрочена за май 2022 г.

URBAN GREEN е своеобразно продължение и на двете конференции SOFAIR, реализирани през 2017 г. и 2019 г. от екипа на проект “Зелена София” и Столична община, и цели да обвърже дискусиите за двете теми, които са неразривно свързани.

Related Articles

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ