14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

На Световния ден на архитектурата: Уебинар за по-зелени и устойчиви практики

Международният съюз на архитектите (МСА) насърчава всички свои секции членки, архитекти и студенти по архитектура по целия свят да се присъединят към уебинара, посветен на Световния ден на архитектурата 4 октомври 2021 г. Участниците могат да се включат, като разработят свои собствени дейности, основани на тазгодишната тема, застъпвайки се за по-зелени и устойчиви архитектурни практики.

Създаден от МСА през 1985 г., Световният ден на архитектурата се отбелязва в първия понеделник на октомври всяка година, успоредно със Световния ден на ООН. С избора на темата „Чиста околна среда за здравословен свят“, МСА се надява да допринесе за глобалния разговор по програмата за развитие до 2030 г., като се съсредоточи върху три ключови области: жилища, обществени пространства и връзката им с изменението на климата.

Жилища: Сдружението е твърдо убедено, че всички хора имат право на подходящо жилище. По данни на UNHabitat повече от 1,8 милиарда души по света нямат подходящи жилища. Според оценките на организацията до 2030 г. 40 % от населението на света ще се нуждаят от достъп до адекватно жилище, което е предпоставка за достъп до заетост, образование, здравеопазване и социални услуги.

Обществени пространства: Продължаващата пандемия COVID-19 оказа значително влияние върху начина, по който възприемаме бъдещето на обществените сгради и откритите пространства. Градове на предната линия на здравната криза и усилията за реагиране по света са уникално подготвени да се възстановят устойчиво и резистентно, като същевременно намаляват неравенствата и се съсредоточават върху приобщаването.

Изменение на климата: Програмата на ООН за околната среда изчислява, че градовете са отговорни за 75 % от глобалните емисии на CO2, като транспортът и сградите са сред най-големите причинители. Архитектите са подготвени да отговорят на сложните предизвикателства на застроената среда. Комисията на UIA за SDG работи , за да създаде мост между инициативите на ООН и практиките на архитектите по света. Тя има за цел да гарантира, че архитектите не само реагират на новата Програма за устойчиво развитие, но и допринасят за нейното изпълнение и развитие.

Related Articles

Без хипермаркети и шумни заведения в жилищни сгради

Пуснаха нова наредба за обществено обсъждане Нова наредба за устройството на урбанизираните територии предвижда какви точно търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради....

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ