2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

На Световния ден на архитектурата: Уебинар за по-зелени и устойчиви практики

Международният съюз на архитектите (МСА) насърчава всички свои секции членки, архитекти и студенти по архитектура по целия свят да се присъединят към уебинара, посветен на Световния ден на архитектурата 4 октомври 2021 г. Участниците могат да се включат, като разработят свои собствени дейности, основани на тазгодишната тема, застъпвайки се за по-зелени и устойчиви архитектурни практики.

Създаден от МСА през 1985 г., Световният ден на архитектурата се отбелязва в първия понеделник на октомври всяка година, успоредно със Световния ден на ООН. С избора на темата „Чиста околна среда за здравословен свят“, МСА се надява да допринесе за глобалния разговор по програмата за развитие до 2030 г., като се съсредоточи върху три ключови области: жилища, обществени пространства и връзката им с изменението на климата.

Жилища: Сдружението е твърдо убедено, че всички хора имат право на подходящо жилище. По данни на UNHabitat повече от 1,8 милиарда души по света нямат подходящи жилища. Според оценките на организацията до 2030 г. 40 % от населението на света ще се нуждаят от достъп до адекватно жилище, което е предпоставка за достъп до заетост, образование, здравеопазване и социални услуги.

Обществени пространства: Продължаващата пандемия COVID-19 оказа значително влияние върху начина, по който възприемаме бъдещето на обществените сгради и откритите пространства. Градове на предната линия на здравната криза и усилията за реагиране по света са уникално подготвени да се възстановят устойчиво и резистентно, като същевременно намаляват неравенствата и се съсредоточават върху приобщаването.

Изменение на климата: Програмата на ООН за околната среда изчислява, че градовете са отговорни за 75 % от глобалните емисии на CO2, като транспортът и сградите са сред най-големите причинители. Архитектите са подготвени да отговорят на сложните предизвикателства на застроената среда. Комисията на UIA за SDG работи , за да създаде мост между инициативите на ООН и практиките на архитектите по света. Тя има за цел да гарантира, че архитектите не само реагират на новата Програма за устойчиво развитие, но и допринасят за нейното изпълнение и развитие.

Related Articles

Улесняват правилата за проектиране на нови сгради с близко до нулево енергийно потребление

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г. за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради облекчава прилагането...

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ