34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

На конференция: Обсъждат предизвикателствата в прехода към зелена икономика

На 30 септември от 9.00 ч. в Голямата базилика в Пловдив ще се проведе международната научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“.

Форумът се организира от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и има за цел да насърчи диалога между академичните среди, бизнеса и държавните институции относно предизвикателствата, които създава преходът към зелена икономика.

Над 30 доклада ще бъдат представени и дискутирани в рамките на мащабното научно и практическо събитие. То ще бъде фокусирано върху ефектите от зеления преход. Сред лекторите и докладчиците на конференцията са световни учени в областта на промените в климата: оксфордският професор Джеймс Никсън, професор Крис де Нюбърг от университета в Маастрихт, двама професори от Финансовия университет при правителството на Руската федерация, доктор Стефка Славова, директор в Световната банка, и други. От българска страна ще вземат участие учени от БАН, УНСС, Югозападен университет, ПУ, УАСГ, Минно-геоложкия университет и други висши училища.

Един от основните панели, който се организира със съдействието на Тракия икономическа зона, е посветен на секторните ефекти на Зеления пакт върху важни отрасли на икономиката – минната индустрия, енергетиката, строителството, туризма и други.

Рисковете и възможностите пред финансовия сектор и натискът върху бюджета ще бъдат също сред акцентите. Регионалните дисбаланси и социалната цена на прехода, новите зелени работни места и пазарът на труда в условията на зелен преход ще бъдат дискутирани с участието на проф. Йордан Хростосков – бивш вицепремиер и проф. Георги Шопов – бивш зам.министър на труда, както и представители на синдикатите и работодателите.

Официални гости на събитието ще бъдат кметът Здравко Димитров, Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета“към Европейската комисия, представител на Министерския съвет на Република България и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.

Конференцията може да се гледа и онлайн на следния линк:  https://meet.google.com/cdr-pupb-fih

Related Articles

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева...

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ