На Илинден пуснаха продължението на метрото до кв. „Хладилника”

0

Още над 20 000 столичани ще ползват най-удобния, екологичен и бързия градски транспорт

На Илинден метростанция „Витоша” и отсечката от кв. „Хладилника” до станция „Дж. Баучър” бе официално пусната за движение на пътници. Тя е част от втория метродиаметър. На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов. Новата отсечка от подземната железница е дълга 1,3 км. Строежът продължи около две години, като в него бяха вложени 43 млн. лв. Новата станция е с 6 входа и за пръв път всеки от тях, за по-лесна ориентация на пътниците, е номериран. Дизайнерите са заложили на зелените нюанси, напомнящи на близката планина. В нея има и дървени пейки, и изкуствени цветя, които да придават усещане за близост до природата.

„Столичното метро вече е с над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. Още над 20 000 софиянци ще ползват най-удобния, най-екологичния и най-бързия градски транспорт. Очакваме спестените емисии да бъдат 75 хил. т годишно. Това е изключително важно в усилията ни за по-чиста околна среда и по-чист въздух”, заяви кметът на София.

Министър-председателят Борисов изчисли, че това е най-евтината отсечка в Европа: „Нашето метро – километър и триста, струва 21 млн. евро. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро за километър, ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре”. Управляващите сметнаха, че времето, за което ще се стига от метростанция „Витоша” до центъра на София, е 9 минути.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си