5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Наш евродепутат с идея за „бърза писта“ за големите инфраструктурни проекти в ЕС

Европейската комисия да прилага ускорени процедури за подготовка и одобрение на големите инфраструктурни проекти в ЕС. Това предложи българският евродепутат Андрей Новаков пред комисията по бюджетен контрол в Европарламента. Според него това ще намали бюрокрацията и стратегическите инвестиции ще носят навременни резултати и възвращаемост в икономиката.

Андрей Новаков препоръчва ЕК да утвърди механизъм за предварителна консултация с държавите-членки, така че да се гарантира максимална изчерпателност и яснота за инвестиционните намерения още на ниво подаване на апликационната форма. По думите му утвърдената към настоящия момент практика на ЕК да се произнася със забележки по вече оформена документация може да забави процеса с години.

Според евродепутатът е важно също Комисията да предоставя по-бързо становищата си по екологичните оценки на проектите. След отпадането на раздела за големи инфраструктурни инвестиции от Общия регламент за управление на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС е необходимо да бъдат разработени общоевропейски минимални изисквания за финансова и икономическа оценка, в това число и такива за проектна зрялост и възвръщаемост. По този начин ще бъде постигната яснота и последователност както в подготовката, така и в одитирането на проектите.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ