13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Наредбата за свързване на кадастъра с имотния регистър е готова

Наредбата, с която се регламентира реалната връзка между кадастъра и имотния регистър, вече е публикувана за обществено обсъждане.

Крайният срок за подаване на мнения и коментари е 18 юни.

Текстовете предвиждат данните, които се попълват в имотния регистър, и всички промени в кадастралните карти да се отразяват в системите чрез кодирани електронни съобщения. Данните ще се потвърждават от служители на съответната институция – Агенцията по вписванията или Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С изграждането на реална връзка между двете информационни системи данните ще се нанасят автоматично и системите ще се поддържат паралелно, а не както е в момента – с подаване на заявление в институциите.

Тази връзка ще позволи, заедно с приемането на кадастралните карти и регистри в районите, в които все още няма такива, да се премине постепенно към вписване по партида на имот, а не както е в момента – на собственик. Така много по-лесно може да се проследи историята на имота при покупко-продажби и да се намали вероятността от злоупотреби.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ