7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Напредва строителството на рибарското пристанище във Варна

Напредват строителните дейности по проекта „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Това сподели в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних. Обектът се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020г. и е на обща стойност 13 578 483 лв., 7 894 364,51 лв. от които са безвъзмездна финансова помощ.

След завършването му ще се създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и създаване на съвременни условия за риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове. Срокът за приключване на строителството е ноември 2020 г.

В рамките на пристанището се разполагат и зона за първа продажба, включително помещения за първоначална обработка и временно съхранение на рибата, ремонтна работилница, административна част, която ще е втория етаж от сградата на пристанището, заведение за хранене (трети етаж от сградата на рибарското пристанище), покрив-амфитеатър и др.

Капацитетът на пристанището е общо 116 плавателни съда, в това число 103 лодки, разпределени по категории в зависимост от размерите си, 8 места за кораби с дължина 18-24 м и 5 места за кораби над 24 м.

Строително-монтажните работи започнаха през май миналата година. До момента са изградени тилната територия, източният и западният оградни молове, както и източният и западен слип. Строителството е извършено със специализирана техника и работа на водолазни екипи изцяло в акваторията на Черно море. Основите на двете оградни съоръжения са изградени в пълния си габарит, като изцяло са приключили дейностите, свързани със строителство под вода.

В момента се работи по хидротехническите съоръжения по надводната част. Започва и строителството на триетажната сграда, в която са предвидени помещения за разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба. 

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ