21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Напредва ремонтът на Бачковския манастир

Ремонтът на Портата на Бачковския манастир и Западното му крило вървят по график, информират от духовната обител. За първи път от неговото създаване през 11-ти век се правят толкова сериозни строителни дейности, а към Светата обител се изграждат и два нови паркинга, всеки по 20 декара.

Това е само част от мащабния проект, наречен “Бачковски манастир „Успение Богородично”- Православна света обител и духовна поклонническа дестинация”. Той се финансира от ЕС с 4 милиона лева, като сред ремонтните дейности се включват още покрива на централната черква и крилото за монасите и за гостите, изградено от цар Борис Трети Обединител.

Почти приключват и дейностите по ремонта и оборудването на Южния двор, за които държавата отпусна 300 хиляди лева целева субсидия. Обновеният двор на Бачковската обител ще посреща вярващи още за Великден, а довършителните дейности ще продължат след празника.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ