23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Напредва работата по изготвянето на Морски пространствен план на България

Напредъкът по изготвянето на Морски пространствен план на Република България 2021 – 2035 г. (МППРБ) e представен на заседание на Консултативния съвет по Морско пространствено планиране. То се проведе в МРРБ под председателството на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Планът се разработва с европейско финансиране от Националния център за териториално развитие, който е основен партньор на МРРБ. Основните приоритети на документа са опазването на морските екосистеми, икономическото развитие, социалното подпомагане, трансграничното сътрудничеството, съхраняване на културното наследство и околната среда, устройство на крайбрежието, морските пътища и корабоплаването, зоните за спорт и туризъм и др.

Морският пространствен план е и елемент от цялостното регионално планиране на национално ниво. Обвързан е с морската стратегия на страната и с Националната концепция за пространствено развитие и интегрираните териториални стратегии за развитие на Североизточен и Югоизточен район на страната.

България не е имала цялостно изследване на акваторията на Черно море, затова Морският пространствен план ще допринесе за вземането на стратегически управленски решения за оползотворяване на природните ресурси и намирането на баланс между икономическите и инвестиционни интереси с мерките за опазването на околната среда.

До този момент е направен анализ на повече от 500 документа и предварителни консултации с повече от 67 институции. Извършено е функционално зониране на морското пространство с 20 тематични карти. Обхванати са свлачищата по Черноморието, абразиите, ерозията, аквакултурите, биоразнообразието, туризма и културното наследство. Разработена е прогноза за социално-икономическото развитие по сектори. Готови са и четири прогнозни сценария и модели.

От по-сложните задачи, които остава да бъдат изпълнени, е извършването на екологична оценка на проекта. Предстои също да се направят консултации със заинтересованите страни и да се проведат процедурите по трансгранично съгласуване.

Обществените обсъждания Морския пространствен план трябва да приключат до края на годината, а финалният му вариант да бъде представен на Европейската комисия до 30 март 2021 г.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ