7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Намерение: Белене прави зелена водородна система за отопление

Проектът може да превърне общината пионер в производството на чист водород

Белене представи инвестиционната концепция “Централизирана зелена водородна отоплителна система в Община Белене”. Разработването й е финансирано от Европейския механизъм за градско развитие (European City Facility – EUCF).

Проектът включва изграждането на фотоволтаична електрическа централа с капацитет 6 Мвт и електролизна система за производство на зелен водород с капацитет 4 МВт. Произведеният с нулеви емисии водород ще бъде използван за централизирано отопление на минимум 7 сгради в централна градска част.

Общата стойност на инвестицията е 13 060 000 евро, като ще се търси както частен инвеститор за партньорство при изграждането на фотоволтаичната централа, така и безвъзмездно финансиране от национални и европейски източници.

Очакваното екологично въздействие е намаляване на емисиите с не по-малко от 651 тона CO2 eкв. годишно и спестена енергия от 1,43 GWh годишно, като произведената възобновяема енергия ще е 30 GWh годишно.

Проектът има потенциала да превърне общината в пионер в производството на чист водород и използването му за декарбонизация на централизирано отопление.

“Макар в България все още да липсва готова технология за производство на чист водород, в ЕС има редица добри примери. В контакт сме с наши европейски партньори в търсене на добри практики и технологични решения за пилотния проект за зелен водород в България“, коментира кметът на Белене Милен Дулев.

Related Articles

Предстоящо: Строят нова поликлиника към Белодробна болница – Бургас

Нова поликлиника ще бъде изградена към Белодробна болница на ул. „Генерал Гурко“ 64 в Бургас. Сградата ще бъде на терен между общинския паркинг и...

Замърсяващите коли отново могат да влизат в центъра на София

Автомобилите от най-ниската екокатегория от първи март отново могат да влизат в идеалния център на София. На първи декември миналата година за тях беше въведена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ