20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Най-старият чинар във Варна с нова защита и декоративна ограда

Едно от най-старите дървета у нас – хилядолетният чинар в квартал „Аспарухово“ на Варна, няма да бъде засегнат от инвестиционните интереси. Нещо повече – той ще бъде защитен с нова декоративна ограда. Това обяви кметът Иван Портних след среща със собствениците на терена, които изграждат в близост поредния хипермаркет в града.

Строителството и фактът, че чинарът не е включен в Регистъра на зелените площи във Варна, разбуни духовете на варненци и породи съмнения, че дървото ще бъде отсечено.

С височината си от 18 метра и обиколка на ствола над 8 метра чинарът е едно от петте най-стари дървета в България. Издига се на територията на бившата текстилна фабрика „Първи май“, впоследствие наречена „Галатекс“, която след приватизацията вече е частна собственост.

Чинарът не е в Зеления регистър, тъй като той не включва растителност в частни територии, обясниха от общинската администрация. Той обаче е обявен за защитен вид през 1969 г. И фигурира в регистъра на МОСВ и този на РИОСВ – Варна, както и в регистъра с вековни дървета, поддържан от общината.

Related Articles

Приключва реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век на Перперикон

До дни реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век в южния квартал на Перперикон ще приключи напълно, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров....

АПИ и „Тол България“ с договор за електронно събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ