Най-голямата картина в света беше продадена за 62 млн. долара

0
Сн.: Франсоа Нел/Гети

Най-голямото платно в света – „Пътешествието на човечеството“ на британския художник Саша Джафри – беше продадено на търг в Дубай за 62 милиона долара.

Абстрактното произведение се намира в балната зала на луксозния хотел Atlantis The Palm в Дубай, в който Джафри живее от 5 месеца, след като Обединените арабски емирства въведоха карантинни мерки против разпространението на новия коронавирус.

„Исках да създам нещо трогателно, което би означавало нещо. Нещо, което може да направи наистина голяма промяна“, коментира 43-годишният артист.

Основните теми, които засяга в творбата си, са свързаността, разделянето и изолацията по време на пандемията. В нея са внедрени и рисунки, изпратени онлайн от деца от цял свят. Те са концентрирани в осем кръгли „портала“ върху платното.

Джафри работи седем месеца върху боядисването на зоната на две футболни игрища в хотел „Атлантис“ в Дубай. Картината е с общ размер 1980 квадратни метра или приблизително четири баскетболни игрища по стандартите на Националната баскетболна асоциация на САЩ.

Първоначално е било планирано платното да бъде разделено на 70 части, а по-късно да бъдат продадени на шест аукциона в различни страни за общо около 30 милиона долара.

Авторът на картината обеща да изпрати приходите за благотворителни проекти, които помагат на децата.

До момента на продажбата платното беше изложено в хотела в продължение на месец. Купувач на произведението е Андре Абдун, ръководител на компания, специализирана в криптовалута.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си