15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Най-голямата картина в света беше продадена за 62 млн. долара

Най-голямото платно в света – „Пътешествието на човечеството“ на британския художник Саша Джафри – беше продадено на търг в Дубай за 62 милиона долара.

Абстрактното произведение се намира в балната зала на луксозния хотел Atlantis The Palm в Дубай, в който Джафри живее от 5 месеца, след като Обединените арабски емирства въведоха карантинни мерки против разпространението на новия коронавирус.

„Исках да създам нещо трогателно, което би означавало нещо. Нещо, което може да направи наистина голяма промяна“, коментира 43-годишният артист.

Основните теми, които засяга в творбата си, са свързаността, разделянето и изолацията по време на пандемията. В нея са внедрени и рисунки, изпратени онлайн от деца от цял свят. Те са концентрирани в осем кръгли „портала“ върху платното.

Джафри работи седем месеца върху боядисването на зоната на две футболни игрища в хотел „Атлантис“ в Дубай. Картината е с общ размер 1980 квадратни метра или приблизително четири баскетболни игрища по стандартите на Националната баскетболна асоциация на САЩ.

Първоначално е било планирано платното да бъде разделено на 70 части, а по-късно да бъдат продадени на шест аукциона в различни страни за общо около 30 милиона долара.

Авторът на картината обеща да изпрати приходите за благотворителни проекти, които помагат на децата.

До момента на продажбата платното беше изложено в хотела в продължение на месец. Купувач на произведението е Андре Абдун, ръководител на компания, специализирана в криптовалута.

 

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ