11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Наемите се раздвижват: В София се търсят жилища между 500-600 лв.

„През последните две години пазарът на недвижими имоти и на жилищата, които се отдават под наем, беше доста спокоен. Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето от студентите учеха онлайн. Ето защо при жилищата под наем имаше голямо разнообразие. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Пазарът започва да се раздвижва по отношение на наемите“, заяви директорът на агенция за недвижими имоти Теодора Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Брокерът на недвижими имоти обясни, че по-голямата част от наемателите предпочитат да наемат самостоятелно квартира и е нормално хората, които имат възможност, да търсят по-големи жилища. Димитрова допълни, че цените под наем в София са средно между 500 – 600 лв. и предпочитанията са за самостоятелно жилище с една спалня. „Това е най-търсеният имот под наем. В момента все още има разнообразие от предлагане. През последните години голяма част от инвеститорите, които купуваха жилища, го правеха с цел отдаване под наем. Тя уточни, че преди пандемията е имало тенденция да се купуват жилища, за да се дават на хотелски принцип.

„По този начин получават по-голяма доходност от имотите си. След пандемията голяма част от тези имоти излязоха на пазара за наеми за дългосрочен план“, каза Димитрова. И добави, че все повече млади хора купуват жилища, а причината е че кредитите са много достъпни, а лихвените проценти са ниски.

„Голяма част от купувачите са българи. Има традиционни купувачи на недвижими имоти, които купуват в България с цел да използват тези жилища в бъдеще, краткосрочно или в някаква пенсионна възраст. Това е тенденция на Западна Европа“, уточни още Димитрова. 

Related Articles

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ