20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Над 80% от строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти” е завършено

Обектът „Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти” и подходен път” към момента е завършен на над 80%. Не следва да има притеснения относно приключването на проекта, тъй като финансирането е изцяло подсигурено – около 3 млн. лв. са от Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България, 2014-2020“, а финансирането до 18 млн. лв. е осигурено от държавния бюджет. Тези средства са по сметките на Областна администрация Смолян. Така че от гледна точка на финансиране, не следва да има притеснения за завършването на обекта, каза областният управител Недялко Славов при посещението си на ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Той бе на инспекция заедно с инж. Стефан Соколов, представляващ изпълнителя на строително-монтажните работи ОБЕДИНЕНИЕ „ПАРТНЬОРИ – КСАНТИ“.

Обектът се състои от два подобекта (Път II-86 и ГКПП) разположени на територия с обща площ от 76 дка. В нея са включени 33 дка – територия за изграждане на подходния път; 37 дка за площадка на ГКПП, със средни размери 370х100 м; 6 дка площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура.

Подходният път в участък от км 134+000 до км 134+660 е с ширина 10 м и включва две ленти за движение в посока Гърция и една в посока България, както и банкети по 1,5 м.

В участъка от км 134+660 до км 135+066 – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки „входящи” и „изходящи”. Общата средна ширина е по 25 м в посока, като включва асфалтовите ленти и островните тротоари.

На площадката за ГКПП се разполагат и двуетажна административна сграда с разгъната площ 890 кв. м, където са разположени административна част за ГД ”Гранична полиция”, административна част за Агенция „Митници” и свързваща част; двойни кабини за гръцки и български гранични служители, кабини за митнически контрол и по една двойна кабина-пропуск в двата края на площадката и др.

Площадката за допълващи дейности и техническа инфраструктура включва подземен резервоар за вода и противопожарни нужди с помпена станция, трафопост и дизел агрегат, изгребна яма, стълба с пасарелка, паркинг за българските служители.

Предстои завършването на части – Архитектура, Електрическа, ВиК, ОВиК, Пожарна безопасност, Ограничителни системи, знаци и маркировка, Паркоустройство, Оборудване и обзавеждане.

Прогнозният срок за завършване на обекта е до края на юни тази година.

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ