2 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Над 619 млн. лв. са инвестирани в развитие на пограничните региони на България

Над 619 млн. лв. са инвестирани за развитието и разкриване на потенциала на пограничните населени места и региони на България по 12-те програми за териториално сътрудничество за периода 2014-2020 г., управлявани от Министерството на регионалното развитие благоустройството. Одобрени и финансирани са общо 833 проекта, по-голяма част от които са успешно изпълнени и приключени до крайния срок на програмите – 31.12.2023 г. Малко на брой задания все още са в процес на реализация, като няма риск от загуба на средства, тъй като всяка от програмите е окончателно изпълнена на над 95%, отчитат от управляващите секретариати.

Най-много – общо 172, са завършените проекти по програма ИНТЕРРЕГ Румъния – България, чрез които в Северна България са вложени близо 259 млн. лв. По инициативата ИНТЕРРЕГ Гърция – България са реализирани 133 проекта в областите Смолян, Кърджали, Благоевград и Хасково, осигурявайки инвестиции за над 125 млн. лв. По програмата за сътрудничество между България и Сърбия са реализирани 110 проекта за близо 69 млн. лв., 109 са изпълнените задания в граничните зони на България и Турция за над 61 млн. лв. Между България и Република Северна Македония са реализирани 78 проекта за близо 39 млн. лв. Още 231 проекта за над 66 млн. лв. са изпълнени по програмите за териториално сътрудничество, в които България участва през предходния програмен период – „Балкани – Средиземно море“, „Дунав“, „Черноморски басейн“, ИНТЕРРЕГ Европа и УРБАКТ III.

Значителна част от европейските инвестиции по програмите са насочени към разкриване на туристически и природни забележителности, културни и религиозни обекти с цел развитие на туризма.

Related Articles

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ