11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Над 500 хил. лв. ще бъдат вложени в добив на варовици от находища в страната

„Тони Тодоров“ ООД, гр. Перник, ще добива строителни материали – варовици, от находище „Кубрат“, разположено в землището на с. Муселиево, област Плевен. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което дружеството е определено за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период „Тони Тодоров“ ООД ще вложи над 500 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 800 хил. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ – в случая това е община Никопол.

Шуменското дружество „Барс“ АД ще добива строителни материали – варовици, от находище „Ламбурлука“, разположено в землището на с. Веселиново, община Смядово, област Шумен. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което фирмата е определена за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 21 години. През този период концесионерът ще вложи около 50 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора ще надхвърлят 450 хил. лв. без ДДС. По закон тези суми постъпват в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ – в случая това е община Смядово.

„Сити Строй-МГ“ ООД, гр. Момчилград ще проучва строителни материали в площ „Дюлевото“, разположена в землището на с. Загорско, обл. Кърджали. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година. За този срок титулярят ще вложи минимум 24 хил. лв. в проучвателните дейности.

„Хемус-М“ АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площ „Бели брод“, разположена в землището на едноименното село в област Монтана. Разрешението за проучване се предоставя за срок от две години, като за това време дружеството ще вложи минимум 57 хил. лв. в проучвателните дейности.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Киоски информират туристите за забележителностите в Панагюрище

Интерактивни устройства с екран и интерфейс ще обслужват гражданите и гостите на Панагюрище. Така наречените киоски вече са монтирани и ще предоставят различна информация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ