19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Над 226 хил. електронни винетки изтичат на 1 февруари

Над 226 хил. годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари 2021 г., информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Всеки водач може да провери валидността на своята на сайта www.bgtoll.bg чрез бутона „Проверка на винетка“. До края на месеца изтичат повече от 446 хил. годишни е-винетки.

От началото на 2021 г. са купени повече от 474 хил. електронни винетки за над 34 млн. лв. Най-много са продадени на 29 януари 2021 г. – 46 084 броя, за над 4 млн. лв.

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв.,а седмичната – 15 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 10 лв. Тя беше въведена на 1 януари 2019 г. при старта на електронната система за таксуване при използването на републиканската пътна мрежа.

Валидността на е-винетките освен на сайта www.bgtoll.bg, може да се провери през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация всеки може да получи информация за крайния срок на винетката. При проверка на валидността й чрез терминал за самообслужване, потребителите напълно безплатно могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато е-винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Националното тол управление апелира шофьорите, които планират онлайн покупка на е-винетка чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, или сайтовете от партньорската мрежа на АПИ да се информират дали обслужващата ги банка изисква т.нар. статична и динамична парола /ПИН/ при онлайн плащания и ако такава е необходима, да се снабдят с нея преди да предприемат покупка. В случай че обслужващата банка изисква статична освен динамична парола за онлайн картови плащания, а потребителят не я въведе при купуването на е-винетка, е възможно сумата да бъде блокирана за кратък период от време, но транзакцията да не е извършена и съответно заявената е-винетка да не бъде активирана.

Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

При установено нарушение – липсваща е-винетка, специализираните мобилни екипи на НТУ предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да продължи спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили е 70 лева и може да бъде платена чрез POS терминали на място при мобилните екипи на НТУ или в пунктовете за продажба на пътни такси на националния доставчик на услуги „Интелигентни трафик системи“ АД.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ