7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Над 1 млрд. лв. са очакваните средства за интегрирани териториални инвестиции за Югозападния регион 

Над 1 млрд. лв. се очаква да бъдат инвестирани в населените места от Югозападния регион за планиране чрез интегрирани териториални инвестиции за периода 2021-2027 г. Почти 620 млн. лв. от тях са прогнозните средства, които ще се отпускат за интегрирани териториални инвестиции, финансирани от еврофондовете. Над 420 млн. лв. са индикативните средства за проекти в областта на градско развитие към центровете за растеж в региона – София и Благоевград от Програмата за развитие на регионите. До 30 на сто от този ресурс ще бъде насочен за изпълнение на съвместни проекти на двата центъра със съседните общини. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова по време на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен регион, което се проведе онлайн. 

Пред представителите на местната власт тя посочи, че със структурирането на Регионалните съвети за развитие страната ни въвежда нов модел за изпълнение на политиката за регионално развитие. „Даваме шанс съветът да има пряко участие в инвестиционния процес чрез инициирането на решения за намаляване на дисбалансите и насочване на инвестиции, които носят добавена стойност за икономиката“, коментира зам.-министър Николова.

„За региона ключов е потенциалът на София. Столицата, която е с най-високи икономически показатели и стандарти, може да допринесе за развитие на населените места, за които на този етап се отчитат вътрешнорегионални различия. За целта са създадени възможности за партньорства и реализация на общи проекти“, каза още Николова.

Тя напомни, че в новия програмен период предвидените евросредства ще се инвестират целево и комбинирано на базата на интегрираните териториални инвестиции. „Очакваме по този начин да се направят максималните усилия, за да фокусираме инвестиционния процес най-близо до хората, да покрием най-големите им нужди, както и да отговорим на спецификата на територията и да изведем нови потенциали“, коментира Николова.

Тя напомни, че в целия процес активно ще участват и гражданското общество, бизнесът, икономическите оператори и неправителственият сектор, които също ще могат да генерират нови идеи и да контролират изпълнението на проектите.

Related Articles

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ