28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Над хиляда тона текстилни отпадъци са събрани в столицата през 2019 г.

За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община. От тях 861 тона (79%) са подготвени за повторна употреба, а 217 тона (20 %) са предадени за рециклиране, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

От началото на 2019 г Столичната община започна да разработва система за събиране и третиране на текстилни отпадъци. С въвеждането й се цели да се намали вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Общината има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирмите „Евротекс“ и „Тексайд България“, специализирани за третиране на текстилни отпадъци. На територията на общината вече са поставени 81 контейнери за текстилни отпадъци на 71 места. От 47 съда „Евротекс“ през миналата година е събрала над 623 тона текстилни отпадъци, като от тях 389 тона (62 %) са подготвени за повторна употреба, 217 тона (35 %) са предадени за рециклиране. През септември втората фирма „Тексайд България“ постави нови 34 специализирани контейнери на още 28 места в София. От тогава до края на 2019 г. са събрани над 472 тона текстилни отпадъци, като цялото количество е предадено за повторна употреба.

Събраните отпадъци се транспортират от компаниите до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират, нарязват се и се използват като памучни парцали за индустрията. Материите, които не са подходящи за директна повторна употреба, се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ