24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

НАГ показва архивни снимки на сгради от стара София

В сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ вече могат да бъдат намерени архивни снимки на сгради, притежаващи статут на недвижима културна ценност.

Снимковият материал е част от работата на сформираната през септември 1976 г. група с отговорник зам.директора на НИПК арх. Стефан Матеев, групов ръководител арх. Мариана Георгиева, проучватели: арх. Светла Иванова, арх. Стоян Янев, арх. техн. Александра Коканова, технически изпълнител Тамара Георгиева и фотограф Никола Даскалов. В последствие към групата са включени арх. Симеонка Бракалова и фотографа Калинка Горчилова. Задачата на групата е била да изготви предложение за обявяването на всички паметници на културата в София, както и да изпълни постановление № 36 на Министерския съвет за обявяване на паметниците на културата в Зона „Археологически резерват Сердика“.

Фотодокументацията е направена в периода 1976-1977 г. и е част от предложение за обявяване на архитектурни паметници на културата от периода 1878-1944 г. в гр. София, известно като „Синята книга“ на НИПК.

До момента са публикувани снимки на сградите, разположени на 15 улици и площади, като в следващите седмици ще бъдат допълнени и снимките от останалите улици.

Related Articles

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...

Шест нови електробуса пуснаха пробно по линиите във Варна

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експлоатация пробно по варненските улици, предаде БНР. Те се движат от няколко дни по две от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ