36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

НАГ показва архивни снимки на сгради от стара София

В сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ вече могат да бъдат намерени архивни снимки на сгради, притежаващи статут на недвижима културна ценност.

Снимковият материал е част от работата на сформираната през септември 1976 г. група с отговорник зам.директора на НИПК арх. Стефан Матеев, групов ръководител арх. Мариана Георгиева, проучватели: арх. Светла Иванова, арх. Стоян Янев, арх. техн. Александра Коканова, технически изпълнител Тамара Георгиева и фотограф Никола Даскалов. В последствие към групата са включени арх. Симеонка Бракалова и фотографа Калинка Горчилова. Задачата на групата е била да изготви предложение за обявяването на всички паметници на културата в София, както и да изпълни постановление № 36 на Министерския съвет за обявяване на паметниците на културата в Зона „Археологически резерват Сердика“.

Фотодокументацията е направена в периода 1976-1977 г. и е част от предложение за обявяване на архитектурни паметници на културата от периода 1878-1944 г. в гр. София, известно като „Синята книга“ на НИПК.

До момента са публикувани снимки на сградите, разположени на 15 улици и площади, като в следващите седмици ще бъдат допълнени и снимките от останалите улици.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ