7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Награда „Варна“ за ярки постижения в архитектурата получи арх. Владимир Попов

По традиция през май връчиха годишните награди „Варна“ за ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието през 2021 г. Носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев.

С приза бе отличен за дългогодишната си работа и цялостен научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

Сред носителите на награда „Варна“ е и архитект Владимир Попов. Архитектът получи престижното отличие в категория „Архитектура“ за своя съществен принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане облика на Варна. Включително и чрез проекти за фасадна реставрация на сгради – недвижима културна ценност. Последната му реализирана такава сграда е през 2021 г. Става дума за сградата на НКЦ, намираща се на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ 23 и ул. „Драгоман“ 33.

Екипът на галерия „Арт Маркони“ пък бе отличен за оригиналната идея и осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ от юни 2021 г., обединил творческите виждания на 40 художници.

снимка: Община Добрич, архив

Related Articles

Замърсяващите коли отново могат да влизат в центъра на София

Автомобилите от най-ниската екокатегория от първи март отново могат да влизат в идеалния център на София. На първи декември миналата година за тях беше въведена...

Представят за обществено обсъждане 12 проекта за развитие на Варна

„Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ