28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Награда „Варна“ за ярки постижения в архитектурата получи арх. Владимир Попов

По традиция през май връчиха годишните награди „Варна“ за ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието през 2021 г. Носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев.

С приза бе отличен за дългогодишната си работа и цялостен научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

Сред носителите на награда „Варна“ е и архитект Владимир Попов. Архитектът получи престижното отличие в категория „Архитектура“ за своя съществен принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане облика на Варна. Включително и чрез проекти за фасадна реставрация на сгради – недвижима културна ценност. Последната му реализирана такава сграда е през 2021 г. Става дума за сградата на НКЦ, намираща се на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ 23 и ул. „Драгоман“ 33.

Екипът на галерия „Арт Маркони“ пък бе отличен за оригиналната идея и осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ от юни 2021 г., обединил творческите виждания на 40 художници.

снимка: Община Добрич, архив

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ