9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

МУ Плевен открива високотехнологичен операционен блок

Медицинският университет в Плевен открива нов високотехнологичен операционен блок, съобщиха от висшето училище. Супермодерният авангарден комплекс вече е пуснат в експлоатация. Това е интегриран интердисциплинарен блок със системи за навигация и телехирургия в областта на УНГ, онкохирургичната и гинекологична практика.
Мащабната инвестиция е по проект за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.
Иновацията е във Втора клинична база на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, като част от Департамента по минимално инвазивна хирургия с ръководител доц. д-р Александър Вълков.
Дейността се осъществява в три основни лаборатории: интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия; лаборатория за стереотактични вакуум аспирационни биопсии и лаборатория за експериментални разработки за нуждите на минимално инвазивната хирургия към Института по роботика на БАН.
В началото на февруари т.г. стартира лабораторията за стереотактични вакуум, базирана в Клиниката по онкохирургия в Плевен, с ръководител доц. д-р Добромир Димитров.
Иновативният проект е на обща стойност близо 24 млн. лв., финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, от които над 20 млн. лв европейско и над 3,5 млн. лв – национално съфинансиране.

Related Articles

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ