Музеят на биоразнообразието в Панама – цветен и неочакван

Със странните си геометрични форми и пъстрите си покриви сградата привлича хиляди туристи годишно

0

Това е Музеят на биоразнообразието в Панама. Той се намира в красив природен резерват на брега на канал Амадор, едно от най-богатите на растителни и животински видове места в света. Сградата е дело на прочутия архитект Франк Гери и бе открита официално преди 4 години. Въпреки това обаче творението продължава да привлича вниманието на публиката и не слиза от челните места в класациите за най-цветни и нестандартни обекти.

В проекта авторът е въплътил своята визия за природните сили и зашеметяващото биологично разнообразие на планетата – странни геометрични форми, пречупени силуети и цветни покриви с невероятни очертания. С оглед на основната цел на музея, а именно да проучи значението на биологичните системи в Панама и геоложката връзка между Северна и Южна Америка, дизайнът на сградата е трябвало да бъде нещо много специално и така да привлече вниманието на международната общност. Пред Гери е поставена задачата музеят да има невиждана досега визия и да служи като нова архитектурна икона за Панама. И той я изпълнява.

Структурата на сградата е заобиколена от открит ботанически парк, създаден от Edwina von Gal & Company, който да допълва експонатите в музея. А самото здание се състои от павилиони, които съдържат интерактивни изложби, разработени от Bruce Mau Design. Тези павилиони са обхванати от ярко оцветени покриви, които са видими от голямо разстояние от посетителите, пристигащи с полет на близкото пристанище. Начупеният силует представлява спонтанността на природните сили, които дават форма в нашия свят. А основното вдъхновение е дошло след задълбочено проучване на местните културни традиции. Дори системата за дъжд, разработена от Гери, е вдъхновена от структурите на местните навеси, така тя успешно защитава интериора от силен страничен дъжд и същевременно позволява добра естествена вентилация. В допълнение – към музея има магазин, кафене и изложбена площ за временни експозиции, които „се разклоняват” от централния атриум. Основната и постоянна изложба на биомузея е озаглавена „Панама: мост на живота“ и се разгръща в осем галерии, които използват комбинация от дигитални прожекции, акустични ефекти, изкуства и тълкувателни означения, за да разкажат историята на биологичното разнообразие на Панама.

Сградата е с площ 4100 кв. м и в момента служи като основен образователен ресурс за гражданите и учащите се в Панама. Тя се превърна и в атрактивна дестинация и привлича годишно десетки хиляди туристи.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си