7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

МС отпусна 300 хил. лева за ремонт на военни паметници

Министерският съвет (МС) одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г. Средствата в размер на общо 300 хиляди лева са за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници. Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за годината, посочват от пресцентъра на МС.

Военните паметници, включени в списъка за ремонт и възстановяване са свързани с отбелязването на 110 години от Балканските войни през 2022-2023 г.

Сред общините, които ще получат целевото финансиране, са: Аврен, Аксаково, Антон, Априлци, Белоградчик, Болярово, Брезово, Ветово, Видин, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Гурково, Две могили, Девня, Добричка, Елена, Земен, Ихтиман, Казанлък, Камено, Каспичан, Минерални бани, Момчилград, Никопол, Нови пазар, Правец, Родопи, Роман, Самоков, Септември, Сливен, Смолян, Средец, Стралджа, Суворово, Тунджа, Тутракан, Търговище, Ценово, Чирпан и др.

Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина.

Съгласно Закона за военните паметници, те са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина. Органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

Статистиката:

На територията на страната са изградени над 1800 български военни паметника в над 1300 населени места. Към тях не се отнасят чуждестранните военни паметници, както и паметниците на борците за Освобождение на България от турско робство и паметниците на участниците в антифашистката съпротива. Съществуващият в момента Национален регистър на военните паметници е създаден от Министерството на отбраната в периода 2004-2007 г. В него се съдържат данни за 1515 военни паметници на територията на всички области на страната.

Related Articles

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ