24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

МС отпусна още 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

2,3 млн. лв. за реновиране на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон одобри служебното правителство. Средствата са за довършване на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира. Източното или Банското крило в Светата обител е построено преди двеста години. Към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното укрепване на сградата е завършено в значителна степен.

С реализацията на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарския характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Духовната обител

Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир, е българският православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири.

 

Related Articles

На 25 юли: Европейският хъб в сектор строителство стартира обучения

Първият модул е “Въведение в дигитализацията на строително-инвестиционния процес в България – ниво 1” Европейският цифров иновационен хъб в сектор строителство стартира програмата си с...

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ