23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

МС отпусна още 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

2,3 млн. лв. за реновиране на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон одобри служебното правителство. Средствата са за довършване на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира. Източното или Банското крило в Светата обител е построено преди двеста години. Към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното укрепване на сградата е завършено в значителна степен.

С реализацията на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарския характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Духовната обител

Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир, е българският православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири.

 

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ