23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

МС отпусна още 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

2,3 млн. лв. за реновиране на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон одобри служебното правителство. Средствата са за довършване на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира. Източното или Банското крило в Светата обител е построено преди двеста години. Към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното укрепване на сградата е завършено в значителна степен.

С реализацията на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарския характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Духовната обител

Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир, е българският православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири.

 

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ