27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

МРРБ: 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища отиват за проверка от АДФИ и НАП

84 проекта за укрепване на свлачища ще бъдат изпратени за проверка от АДФИ и НАП. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг. На него тя оповести резултатите от извършена проверка на работата на „Автомагистрали“ ЕАД за група обекти, наречени свлачища, срутища и укрепване на пътни платна.

Регионалният министър съобщи какво показва проверката, която е само по документи. През месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за решаването на тези остри и наболели проблеми. Те са постъпили в бюджета на МРРБ и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“. На 23.10.2019 г. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. В тези договори страните са се споразумели да изготвят проекти за конкретните обекти, да се наемат техника и да се доставят материали за бъдещите строежи. Сроковете им са 2 години и приключват в края на 2021 г.

От всички 84 обекта е изпълнен един – срутището до Рилския манастир, за което са похарчени около 6 млн. лв. Останалите 182 млн. лв. все още се намират във фирмите подизпълнители. Другите 83 обекта към днешна дата се намират във фазата на проектирането, обяви министърът. Това включва поправка на кадастрална карта, изработване на подробни устройствени планове, идейни проекти, технически проекти, след което издаване на разрешение за строеж, но без строителство.

Related Articles

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ