26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

МРРБ с проект за цифрова реформа на българския строителен сектор

Напредва работата в поредния ден на виртуалния „Форум Реал“, който ще продължи до 5-ти декември. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви пред участниците, че МРРБ работи по проект за стартиране на цифрова реформа на българския строителен сектор чрез въвеждането на строително-инвестиционно моделиране в него. В процес на подготовка е и създаването на единен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, с който се цели подобряване на административното обслужване.

„Дигитализацията на строителния сектор е важна, защото в резултат на нея ще се постигне по-голяма прецизност, бързина и качество на изпълнението на строителните работи, икономии на използваните материали, намалено енергопотребление, защитена околна среда и по-високо качество на живота ни“, подчерта регионалният министър и допълни, че именно цифровизацията ще съдейства за по-бързото излизане от кризата и превръщането на икономиката ни в икономика на добавената стойност.

„С предимствата, които дава дигитализацията, българските компании не само ще се впишат в новата вълна на трансформиране на европейската икономика, но и ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари“, заяви още Аврамова.

Пред участниците във форума министърът открои работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която по време на извънредното положение предоставяше набор от електронни услуги и по този начин потребителите продължиха да имат достъп до тях, при това с необходимата сигурност и по-малко разходи.

Въпреки пандемията, реализацията на големите инфраструктурни проекти ще продължи, стана ясно от думите на Петя Аврамова. Предстои да започне работа на терен по големите проекти за модернизация на водопроводната и канализационната мрежа, изпълнявани от 15 ВиК оператори в страната.

„Ще започнем и изпълнението на амбициозна програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, която ще обхване не само жилищните, но и публичните и промишлените сгради“, допълни министърът и обясни, че това са инвестиции, които ще осигурят работа, заетост и доходи на много хора.

ПРОГРАМАТА

До края на форума ще се включат архитекти, строители, финансисти, инвеститори, анализатори, дизайнери, иноватори, учени, общественици и представители на изпълнителната и местна власт в България. Предвидени са специализирани дискусии за всички участници на строително-инвестиционния пазар, а посетителите ще могат да присъстват на работни срещи и обучения.

Сред темите са тенденциите и очакванията в сектора на имотите, какви са новите възможности за живот извън градовете и значението на регионалната политика за излизане от кризата, ролята на умния дом в ежедневието ни и как ще изглеждат домовете и офисите в близко бъдеще. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани с качеството на въздуха и какво прави един град умен, как транспортът ще се променя и други.

 

Related Articles

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ