22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

МРРБ прекрати договора за изработване на ОУП на Царево

Министерството на регионалното развитие и благоустройството прекрати по взаимно съгласие договора с фирмата, на която бе възложено изработването на проект за изменение на общия устройствен план (ОУП) на община Царево и на екологичната оценка към него. На фирмата са наложени неустойки.

Основните причини за прекратяването на договора са огромното забавяне на изпълнението му, както и направените изменения в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“ след възлагането на изработването на плана. Това налага работата по новия ОУП на община Царево да започне отначало.

МРРБ ще започне разговори с общината за обявяването на нова процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да направи измененията в общия устройствен план.

Изменението на ОУП на община Царево е възложено от МРРБ в изпълнение на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектът включва изработване и на доклади за Екологична оценка и за оценка на степента на въздействие върху защитените зони от НАТУРА 2000, съгласно изискванията на законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.

През 2020 г. са проведени консултации по доклада за екологичната оценка. Тогава МОСВ дава становище, че в проекта устройствените зони значително са увеличени и са предвидени за устройване територии, които не са били разгледани в доклада за оценка на степента на въздействие.

През 2021 г. Министерският съвет приема изменения в списъците на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с което променя и границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“. След решението от 2021 г. част от нея вече попада в териториалния обхват на община Царево. Това налага и допълване на оценката за степента на въздействие, която да мине нова оценка за качество от страна на МОСВ.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ