5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

МРРБ подготвя изменение в Закона за обществените поръчки по предложение на браншови организации

Процедурата за обществени поръчки, на принципа „инженеринг“, която оскъпява строителството и създава условия за корупция, да отпадне при строителство, финансирано изцяло или частично със средства от държавния или общинските бюджети. Това да важи и за субсидии от Европейските структурни и инвестиционни фондове и от дружества, които изцяло или частично са държавна или общинска собственост.

Възложителите да трябва да провеждат отделни обществени поръчки за проектиране, строителство и строителен надзор. А изключение да се допуска само за национални обекти, които са определени за уникални от Народното събрание. Инженеринг да може да се прилага и при малки обекти или в случаи на бедствия и аварии с цел по-бързо преодоляване на последиците от тях.

За това се договориха ръководството на МРРБ и представители на камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране на своя среща, информират от пресцентъра на МРРБ.

От страна на МРРБ в срещата са участвали министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и арх. Иван Шишков – зам.-министър. Арх. Владимир Милков, арх. Борислав Борисов и Емилия Ушакова от КАБ. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране е била представена от инж. Марин Гергов – председател на УС, Огнян Атанасов, Антони Чипев и Методи Андреев.

Промените, около които са се обединили участниците, ще бъдат предложени да влязат в Закона за обществените поръчки.

Related Articles

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...

Подменят осветлението в софийските паркове

Столичната община предприема мерки за решаването на проблема със занемареното осветление на територията на софийските паркове. На първи етап във фокуса са четири от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ