14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

МРРБ изплаща близо 640 млн. лв. на фирми за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа

Близо 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми по наддоговорените дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол във вторник.

Работната група от министерствата на финансите и на регионалното развитие извършва ревизия на дейностите по текущ ремонт и поддръжка на пътищата за 2021 г. Анализира и всички сертификати за извършени дейности от пътноподдържащите фирми.

Сумата по тези сертификати, които не пораждат спорове, ще бъде изцяло разплатена, каза Караджов. Там, където са извършвани основни ремонти, трябва да се провери доколко възложената работа съответства на изпълнената. Причината е, че няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е възможно срокът да бъде удължен, допълни министърът.

129 млн. лв. са за маркировка, знаци и мантинели.

Очаквам комисията да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с тези дейности да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., каза още Гроздан Караджов.

По думите му следващата седмица трябва да има решение на комисията и необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет.

 

Related Articles

Пускат движението по бул. „Цар Освободител“ в София до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата движението по жълтите павета да бъде възстановено, каза при последната проверка по столичния булеварo "Цар Освободител" зам.-кметът по...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ