20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

МРРБ започва сключване на договорите за общински проекти, финансирани от бюджета

Със Закона за държавния бюджет за 2024 г. се постави началото на един нов тип програма за общински капиталови инвестиции. В него е предвидено изпълнението на 1625 проекта за над 4 млрд. лв. за 3-годишен период. Започваме да каним всички общини, като им представим форма за проектно финансиране, с която да подават документи за сключване на договори, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по БТВ.

Министърът допълни, че се очаква договорите да бъдат сключени в рамките на 2 месеца. Ще проведем срещи с всички недоволни кметове, за да обясним как е направена оценката на проектните предложения за саниране на многофамилни жилищни сгради по процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е почти изцяло машинна и субективен фактор от страна на МРРБ в нея няма, категоричен бе министър Цеков. Той напомни, че по подмярката на Плана за възстановяване и устойчивост са осигурени 1,12 млрд. лв. за саниране на 756 многофамилни жилищни сгради, а са подадени 3068 проекта за близо 4 млрд. лв. Това е класическа ситуация, в която потребностите надвишават възможностите и се създава ситуация за естествено недоволство.

Министърът беше категоричен, че 90% от оценката е на база сертификатите от проведените енергийни обследвания, възложени от собствениците на сгради. В тях се съдържат прогнозни данни за енергийни спестявания след изпълнение на мерките. Сертификатите за 1217 проекта, за които е декларирано, че ще бъде постигнат клас за енергийна ефективност А, са предоставени за проверка на Агенцията за устойчиво енергийно развитие към Министерството на енергетиката. Ако от АУЕР получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките на въпросните сгради, допълни Андрей Цеков.

Регионалният министър напомни, че определените в началото на 2023 г. лимити за общините за саниране по тази процедура не означават гарантирано финансиране. Процедурата е на конкурентен подбор и всяко предложение се конкурира с останалите. Той допълни, че лимитите са имали за цел да предотвратят прекалена концентрация на средства в големите общини, които в противен случай биха усвоили почти целия ресурс.

Санирането не спира. В различните програми, които се управляват от МРРБ, има допълнително средства, допълни Цеков. Предстои втората подмярка на стойност 282 млн. лв., която е с 20% съфинансиране. Освен това има 409 млн. лв. за енергийна ефективност по Програма „Развитие на регионите“, от които 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини, 150 млн. лв. – за всички останали и 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, включително Казанлък, Кюстендил и Перник и свързаните с тях общини. Към края на т.г. трябва да започне да функционира Националният декарбонизационен фонд, който също ще финансира такива проекти, напомни министър Цеков.

Related Articles

Стартира международен конкурс за регенерация на индустриална зона в Румъния

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на Регионални камари Брашов, Ковасна, Харгита и Община Брашов, обявяват Международен конкурс за дизайн „RULMENTUL, BRAȘOV“....

КСБ разработи пътна карта в помощ на желаещите да строят

Камарата на строителите в България публикува на сайта си пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ