21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Мостът „Голдън Гейт“ вече прави музика от вятъра

През последните дни жители и гости на Сан Франциско се питат в социалните мрежи какъв е този необичаен шум около моста „Голдън гейт“. Оказва се, че самият мост вече прави музика от вятъра, съобщава онлайн изданието CNET.

Това обаче не е нова арт инсталация. Оказва се, че е неочакван (за жителите) страничен ефект след монтажа на нови парапети на моста. Те имат по-различни прорези, като са направени с идеята да подобрят поведението на моста при силен вятър и да увеличат неговата сигурност.

Местните власти обясняват, че „музикалните тонове“ са познат, но неизбежен феномен, който е следствие на новите парапети. Звукът се получава при ветрове с висока скорост, като понякога се чува и на няколко километра от моста.

От общината обясняват, че са направени поредица от тестове, включително в аеродинамичен тунел с умален модел на моста. Проучвани са много варианти за последиците от промяната, но се оказва, че новите парапети са нужни за сигурността на моста.

За сега не се планират допълнителни дейности, които да намалят „музиката“ на моста. Тя се чува както на самото съоръжение, така и в района около него, като много зависи от посоката и силата на вятъра.

Новата „придобивка“ предизвиква и разнопосочни отзиви от жителите на града. Според някои е успокояващо, докато други смятат, че много бързо ще се превърне в подлудяващ шум.

Related Articles

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ