23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

МОСВ с акция „Да сложим точка на замърсяването“

До момента са идентифицирани 420 замърсени участъци в страната

Екипи от регионалните структури към Министерството на околната среда и водите – Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), басейновите дирекции (БД) и дирекциите на националните паркове (ДНП), ще почистват замърсени терени с отпадъци.

Акциите се провеждат по график, а към групите може да се включи всеки, който желае да допринесе с доброволен труд към усилията на служителите от системата на МОСВ. Целта е с личен пример, именно хората, които са отговорни за прилагането на законовите разпоредби за опазването на околната среда да привлекат последователи към каузата.

Инициативата е част от кампанията на МОСВ под мотото „Да сложим точка на замърсяването“, която стартира ръководството на министерството. По места всички РИОСВ проведоха срещи с кметовете за предприемане на строги мерки по изпълнение на задълженията на местната власт по Закона за управление на отпадъците. Общинските власти и директори на Областните пътни управления посочиха и участъците, които най-често са припознавани като „точки“ за изхвърляне на отпадъци. Идентифицирани са 420 замърсени участъци. До 31 март трябва да бъдат предприети действия за премахването им, а от 1 април РИОСВ започват проверки за това дали са изпълнени предписанията към общините по всяка „точка“ от предварително посочените от тях замърсени участъци.

МОСВ отправя апел към гражданите за отговорно поведение към околната среда като изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места. В случай че се натъкнат на замърсени участъци, да сигнализират съответната община или РИОСВ за местоположението им.

Related Articles

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ