22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

МОСВ: Не садете тези 10 растения в градината си

Министерството на околната среда и водите публикува информация на сайта си за десетте инвазивни чужди вида растения, които представляват най-голяма заплаха в България. Целта е хората, които търсят нови екзотични цветя и храсти за дома или двора, и почитателите на разходките сред природата, да се запознаят с тях и да се въздържат от разпространението им.

Според информацията на МОСВ инвазивните чужди видове растения навлизат бързо и завземат ливади, пасища, гори, обработваеми земи. Извличат хранителните вещества и водата от почвата, влияят на светлинния режим, с което потискат развитието на местните растения и довеждат до тяхното намаляване и изчезване.

Освен че предизвикват необратими промени в дивата природата, ИЧВ нанасят сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората, и по конкретно:

– загуба на селскостопанска продукция и все по-големи разходи за борба с плeвели като амброзия, щир, балур, татул, злолетица и др.;

– намаляване на обработваемите земи, пасища и ливади, заради навлизане на аморфа, бяла акация, айлант;

– разрушаване на инфраструктура – айланта, аморфата и фалопията имат мощна коренова система и множество коренови издънки. Семената на много видове се разселват и поникват по сгради, църкви, манастири, като причиняват разрушение на културни паметници, канали, укрепителни стени;

  • някои растения, като амброзия, японски хмел и гигантски хераклеум, предизвикват алергии, астма, кожни заболявания (дерматити).

    Десетте инвазивни чужди вида, които представляват най-голяма заплаха в България са Айлант, див орех (Ailanthus altissima), Блатен троскот (Paspalum distichum), Бохемска фалопия (Fallopia x bohemica), Бяла акация, салкъм (Robinia pseudoacacia), Многолистен бутрак (Bidens frondosus), Нуталиева водна чума (Elodea nuttallii), Обикновен кактус, опунция (Opuntia humifusa), Пелинолистна амброзия (Ambrosia artemisiifolia), Синя акация, аморфа (Amorpha fruticosa) и Ясенолистен клен (Acer negundo).

По тази причина от МОСВ съветват да ограничим разпространението на тези растения, като прилагаме специални мерки, съобразени с биологичните и екологичните особености на всеки от тях.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ