20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Монтираха нови платформи за щъркелови гнезда в Югоизточна България

„Електроразпределение Юг“ монтира 181 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на енергийното дружество. С тях общият брой на платформите, монтирани за предпазване живота на щъркелите, oт 2009 г. насам става 2973.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около един метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват те да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците от Министерството на околната среда и водите, се казва още в съобщението.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ