24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Монтираха нови платформи за щъркелови гнезда в Югоизточна България

„Електроразпределение Юг“ монтира 181 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на енергийното дружество. С тях общият брой на платформите, монтирани за предпазване живота на щъркелите, oт 2009 г. насам става 2973.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около един метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват те да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците от Министерството на околната среда и водите, се казва още в съобщението.

Related Articles

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на...

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ