20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Монтират шумоизолиращи съоръжения в участъка от АМ „Хемус“ край вилна зона Зелин 

Шумоизолиращи съоръжения ще има и в участъка от АМ „Хемус“ край вилна зона Зелин на Ботевград. До края на годината Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за изработването на Акустичен и конструктивен проект, по който след това тя ще бъде изградена. Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на работна среща със заместник-кмета на община Ботевград Борис Борисов, председателя на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев и представители на жителите на вилната зона. Председателят на АПИ подчерта, че тази седмица агенцията обяви аналогична обществена поръчка за изработването на проекти за близо 8 километра шумозащитни огради на участъци от автомагистралите „Тракия“ – край село Мирово, община Ихтиман, на „Струма“ – в района на Църква, община Перник, и Бело поле, Благоевградско, и „Хемус“ край село Чурек, община Елин Пелин.

Първо се подготвя акустичният проект въз основа на който се определят дължината и височината на шумозащитния екран, а след това и конструктивния. В следващите месеци предстои стартирането на още една процедура за проектирането на шумоизолиращи съоръжения и край вилна зона Зелин, тъй като безопасността на движение и опазването на здравето на хората е основен приоритет.

На срещата са обсъдени и разгледани възможностите за изграждане на велоалеи край участъци от републиканската пътна мрежа, а именно край път I-1 Ботевград – с. Врачеш и път I-3 Ботевград – с. Трудовец, каквито планове има община Ботевград.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ