9 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Монтират „умно“ осветление в Стамболийски

Община Стамболийски спечели проект за подмяна на уличното осветление, финансиран с 1,2 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от администрацията на кметството в града. Към тези пари ще се прибавят и още 400 000 лв. общински средства.

„До края на мандата 1,6 млн. лв. ще бъдат вложени за LED осветление в Стамболийски и четирите населени места от общината. С реализацията на този проект ще спестим много общински средства за електричество, тъй като освен икономично LED осветлението е по-силно и по-ефективно“, уточни кметът.

Осветителните тела, известни още като „умни лампи”, се задействат от сензори при наличие на движение на автомобили или пешеходци.

При такова движение пътят се осветява максимално в определен участък, като сензорът отчита и спецификата на терена – градска част, парк, булевард, пешеходна зона или по-отдалечен район. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига.

Когато няма движение в участъка, лампите светят по-слабо и тази икономия на ток ще даде възможност за монтиране на повече улични лампи, като ще се обхванат и местата в населените места, където в момента няма такива.

Related Articles

Започва двудневен икономически форум в Пловдив

Дипломати, министри и експерти ще дискутират механизмите за регионално развитие и растеж Министри, дипломати и експерти пристигат в Пловдив на престижен двудневен форум на тема...

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ