14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Монтират „умно“ осветление в Стамболийски

Община Стамболийски спечели проект за подмяна на уличното осветление, финансиран с 1,2 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от администрацията на кметството в града. Към тези пари ще се прибавят и още 400 000 лв. общински средства.

„До края на мандата 1,6 млн. лв. ще бъдат вложени за LED осветление в Стамболийски и четирите населени места от общината. С реализацията на този проект ще спестим много общински средства за електричество, тъй като освен икономично LED осветлението е по-силно и по-ефективно“, уточни кметът.

Осветителните тела, известни още като „умни лампи”, се задействат от сензори при наличие на движение на автомобили или пешеходци.

При такова движение пътят се осветява максимално в определен участък, като сензорът отчита и спецификата на терена – градска част, парк, булевард, пешеходна зона или по-отдалечен район. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига.

Когато няма движение в участъка, лампите светят по-слабо и тази икономия на ток ще даде възможност за монтиране на повече улични лампи, като ще се обхванат и местата в населените места, където в момента няма такива.

Related Articles

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ