7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Можем ли да построим бижу от бетон и защо PERI

„NV Tower“ е мащабен иновативен проект за многофункционална сграда, разположена в атрактивна зона в югоизточната част на столицата. На разгърната застроена площ от 48 000 кв.м. са разположени офиси, жилища, търговски обекти, ресторант, кафене, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, покривни градини, подземни паркинги. Цялата тази функция ще бъде вписана в характерната форма на сградата. Визуално разделена на две неправилни призми (или пресечени пирамиди), „NV Tower“ търси символиката на динамичните форми на планинския кристал.

Към днешната дата е завършено шестнадесето ниво и предстои проектът да се превърне в 21-етажна сграда, с височина 106 метра. Архитектурата на „NV Tower“ е замислена като уникален принос към все по-модерното лице на София. Сградата, вдъхновена от планинските кристали със своята футуристична визия и сложна функционална организация, се свързва в безупречно издържана система от замисли и решения. Естествените кристали са сложни структури, очароващи с резките геометрични форми и композиционната си завършеност, които дискретно са вписани в силуета на сградата.

Но как можем да оформим кристал от бетон? Не е ли това мисия невъзможна за изпълнителите и съществуват ли иновативни технологии при кофражните системи за издигането на това бижу?

Отговорът е „ДА“. Не всяка концепция със смела визия може да бъде постигната, но в PERI България казваме: „Пожелайте си форма и ние ще Ви я дадем!“ и сме готови да се изправим пред предизвикателствата, които ни поставят инвеститори и изпълнители. Неслучайно името на компанията означава „около“. Чрез работата си се стремим да „обгърнем“ в кофраж всяка форма за постигането на архитектурната концепция. Продуктовото ни портфолио включва иновативни кофражни системи, с които опитните ни инженери изготвят високо-технологични решения, съобразени с изискванията на всеки проект. Тази комбинация ни прави една от водещите компании в бранша, която оптимизира строителния процес и го превръща в по-ефективен, бърз и безопасен.

Грациозният наклонен силует на сградата се постига с колони, изпълнени под ъгъл от 8 до 13 градуса. За осигуряване на проектния наклон на елементите, произведохме индивидуални „стартери“ за различните типове колони. За изпълнението им при първите три надземни нива се използваха кофраж за правоъгълни колони TRIO и кофраж за кръгли колони SRS с диаметри Ф80 и Ф100. За кофража на стените приложихме рамков кофраж TRIO с едроплощни платна и само един свързващ елемент – BFD скоба за постигане на максимална бързина на работа. Изграждането на плочите в сутеренните нива и първите три нива над кота 0 се реши с трегерен кофраж за плочи MULTIFLEX, комбиниран с подпорно скеле PERI UP за достигане на необходимата етажна височина.

Финалната визия на конструкцията на кулата ще бъде с т. нар. архитектурен бетон, който се характеризира с най-добри естетически качества – гладка повърхност, минимални фуги и фина текстура. Видимата повърхност носи със себе си не едно предизвикателство. За да добие  структурата на бетона завършен вид, времето за изпълнение и кофражната форма трябва да бъдат строго контролирани и с най-високо качество. Както казахме – за PERI няма невъзможни форми и ще постигнем желания ефект. Строителството на обекта върви по план, а ние очакваме да видим новата многофункционална сграда в целия й „кристален“ блясък.

Не само сградите блестят със своята архитектура. Всички се наслаждаваме на гледките по време на пътуване, но ще кажете – не и когато преминаваме през тунели. Да, но с качествено изпълнение на тунелната конструкция, съчетано с подходящо осветление преминаването ще бъде просто едно приятно допълнение към всяко пътешествие.

Най-дългият пътен тунел – Железница, част от АМ Струма лот 3.1, се изпълнява в момента. Изпълнителят се свърза с нас поради високата компетенция и качеството, които можем да предложим. Към днешна дата участваме в изграждането на вторична облицовка от северния вход на тунела.

Други форми в инфраструктурата на България успяваме да постигнем и при изграждането на две големи съоръжения – част от АМ Хемус на км 133+600 и км 135+200. Със своята дължина от 700 и 500 метра, височина 30 метра и сложна геометрия на сеченията, съоръженията ще се издигат в близост до Ловеч. PERI предостави решение със система VARIO, която позволява лесен монтаж и демонтаж, съчетан с високо ниво на безопасност. Колоните се изпълняват с катереща система СВ, с която се постига висока оптимизация на работния процес. За максимална производителност и най-високо ниво на безопасност, техническият отдел работи съвместно с изпълнителя, а наш супервайзор съдейства ежедневно на строителната площадка. За да бъде Вашето пътуване по тези виадукти сигурно и спокойно, ние работим с отдаденост и висок морал, като се предизвикваме всеки ден.

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ