4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Модернизират плувния басейн в Павликени със соларни панели и газови котли 

Община Павликени започва работа по иновативен проект, чрез който ще надгради и развие покрития плувен басейн в града. Планира се въвеждането на енергоспестяващи мерки, които да съкратят разходите за електроенергия, информираха от пресцентъра на администрацията.

Покритият плувен басейн е построен и въведен в експлоатация през 2015 г. като част от мащабен проект на Общината за изграждането на нови спортни обекти. Основният му недостатък са големите разходи за енергия. В съоръжението няма изградени ВЕИ системи, които да подпомагат основните и да намалят потреблението на електрическа енергия, а загряването и поддържането с определена температура на голямото количество водна маса консумира около 700 мегават часа ток годишно.

Покритият плувен басейн на град Павликени е ново, съвременно съоръжение, част от спортната инфраструктура на града, предлагаща условия за активен спорт на жителите на града. В него провеждат тренировките си състезателите от Клуба за водни спортове, провежда се и организирано обучение на деца, както и редица състезания. Басейнът е отворен и за индивидуални посетители.

Новият проект на Община Павликени предвижда изграждане на ВЕИ – система от 90 слънчеви колектори за битова гореща вода, както и монтиране на 3 газови котли за отопление и за подгряване на водата от слънчевите колектори. Предвиден е монтаж на 3 бр. термогравитационни отоплителни съдове с обем по 2200 литра и вградена соларна серпентина. С изпълнението на проекта най-големите консуматори на електроенергия в сградата ще се заменят с такива, използващи слънчева енергия и/или природен газ. Съществуващите системи, работещи на електрическа енергия, се запазват като резервиращи.

В помещенията (съблекални, бани, тоалетни) ще се монтират радиатори, подгрявани от новата отоплителна инсталация. За подобряване на микроклимата и отоплението се предвижда инсталиране на 8 броя термопомпени обезвлажнители, които ще облекчат работата на вентилационната инсталация за проветряване и обезвлажняване на помещението на басейна. Цялата система е снабдена с необходимата автоматика, осигуряваща правилно функциониране и контрол.

Стойността на техническия инвестиционен проект е 419 648 лв. с ДДС.

 

Related Articles

Строежът на нова детска градина в Пловдив приключи, отваря през януари

Изграждането на новата детска градина „Каменица“ в район „Централен“ на Пловдив започна преди две години и вече е на етап оборудване и обзавеждане. Очаква...

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ