16 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Модернизират жп линията Медковец-Срацимир

Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир е сред трите проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор „Транспорт“.

Проектът предвижда изграждане и модернизация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа.

По новия участък ще бъдат изградени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари – Дъбова махала, Воднянци и Срацимир, обясниха от Министерството на транспорта.

С изграждането на този участък, разстоянието между Медковец и Срацимир ще бъде намалено с 14 км. Предстои Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да обяви обществена поръчка по проекта.

Мултимодална логистична платформа София-Запад и нова инфраструктура за подобряване на мултимодалния транспорт в пристанище Бургас са другите два проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа. След оценка на подадените проекти по първата покана, ЕК одобри трите проекта на обща стойност над 321 млн. евро, като от тях 273 млн. евро е европейското финансиране.

Related Articles

Укрепиха свлачището при 84-ти км на пътя Севлиево – Велико Търново

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път Микре – Севлиево – Велико Търново. Проектът се...

Започва ремонт на пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“

В много райони водоподаването ще бъде спряно частично Започва аварийният ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна", информират от ВиК - Бургас....
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ