15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Модернизират жп линията Медковец-Срацимир

Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир е сред трите проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор „Транспорт“.

Проектът предвижда изграждане и модернизация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа.

По новия участък ще бъдат изградени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари – Дъбова махала, Воднянци и Срацимир, обясниха от Министерството на транспорта.

С изграждането на този участък, разстоянието между Медковец и Срацимир ще бъде намалено с 14 км. Предстои Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да обяви обществена поръчка по проекта.

Мултимодална логистична платформа София-Запад и нова инфраструктура за подобряване на мултимодалния транспорт в пристанище Бургас са другите два проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа. След оценка на подадените проекти по първата покана, ЕК одобри трите проекта на обща стойност над 321 млн. евро, като от тях 273 млн. евро е европейското финансиране.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ