32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Мобилно приложение ще показва културното наследство на Пловдив

Община Пловдив обяви Обществена поръчка за разработване на мобилно приложение „Културното наследство на Пловдив“ обяви Община Пловдив. Тя е с прогнозна стойност 325 971,67 лева. Средствата са по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество““, финансирана финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Целта е да бъде разработено мобилно приложение тип quest игра, което ще функционира глобално из целия град, между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства и вътре в тях. Играта ще е базирана на истории от града и ще добавя стойност в привличането на по-младата аудитория и туристи. Чрез нея ще се представят сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд. По проекта ще се обновят и ревитализират помещения, ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на Община Пловдив.

Чрез мобилното приложение туристите ще научават интересни факти слушайки/четейки двуезичен аудио или текстов файл, а с помощта на добавената реалност ще получат допълнително въздействие чрез творческа анимация.

Изпълнението на обществената поръчка трябва да стартира с изграждането на цялостна концепция за разработката на мобилното приложение, като се вземе предвид спецификата на всяка институция, включена в проекта.

Градската художествена галерия ще участва в приложението с експозициите си „Българско изкуство“ и „Икони“; ОИ „Старинен Пловдив“ – живописните творби на Златю Бояджиев и Димитър Киров; Регионалният природонаучен музей – залата за гръбначни животни, живата експозиция терариум и аквариум и препарирани експонати, някои от които ще бъдат проектирани в добавена реалност; Регионалният исторически музей – сградите и експозициите „Съединение“, „Възраждане“, „Книгоиздаване“ и „Съвременна история“; Регионалният етнографски музей – анимация на основния поминък и занаяти на българите в зали „Селско стопанство“, „Медникарство“ и „Музикални инструменти“; Регионалният археологически музей – ще присъства с различни акценти от експозицията си, сред които Панагюрското златно съкровище, накити, монети и други; НБ „Иван Вазов“, чийто фонд е от 1 960 000 библиотечни документа, ще представи различните зали/зони и специализирани колекции.

Продължителността на проекта е 18 месеца. Срокът за изпълнение е не по-кратък от 150 календарни дни и не по-дълъг от 210 календарни дни, но не по-късно от един месец преди крайната дата 20.02.2024 година.

Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие в обществената поръчка е 12 април 2023 г.

Related Articles

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...

Община Разград изгражда нов атракционен парк

Община Разград планира изграждането на нов атракционен парк с велоалеи. Той ще бъде разположени в местността Голак на площ от 5623 кв.м и с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ