25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Младите се оплакват от пренаселени жилища

В многолюдни домове живеят над 40% от българите

Лошите битови условия и пренаселеността на жилищата са най-големите проблеми, свързани с жилищните условия в България. Това сочат данните от последното допитване до младежите в България чрез платформата U-Report Bulgaria, съобщават от УНИЦЕФ- България.

ОРГАНИЗАЦИЯТА

U-Report е глобална платформа на УНИЦЕФ, която дава възможност на децата и младите хора на възраст 14-29 години да изразяват своето мнение по важни за тях въпроси и по достъпен начин. В допитването за България са се включили 248 U-Репортери на средна възраст 21 години и отново със силен превес на момичетата и младите жени – 76%.

АНАЛИЗЪТ

Най-сериозните последици от пренаселените жилища за децата и младите хора са напрегнатите отношения вкъщи, които могат да доведат и до насилие. Според 70 процента от младежите липсата на достатъчно лично пространство и напрегнатите отношения в пренаселените жилища водят до емоционални и психически проблеми като тревожност, стрес и др. Общо 51 на сто от анкетираните насочват към проблемите и справянето с ученето, а 19% обръщат внимание, че животът в такова жилище затруднява общуването с връстниците.

ПО СВЕТА И У НАС

В Европейския съюз за пренаселено се счита жилище, в което: не всеки на възраст над 18 години има собствена стая и/или не всяка интимна двойка има собствена стая и/или не всеки две деца имат собствена стая.

В България към 2019 година 27% (всяко четвърто) от домакинствата с деца са пренаселени, а 24% от децата у нас нямат тихо място за учене. От допитването се прави извод, че участвалите U-Репортери са в сходна ситуация: между 27 и 37% от тях живеят в жилища, които може би са пренаселени, а 35% може и да нямат удобно място за учене.

Попитани какво е най-важно да се направи, за да се подпомогнат децата и младите хора, живеещи в пренаселени жилища, мнозинството от U-Репортери избират трайните и цялостни мерки – подкрепа за домакинствата с такива трудности чрез държавни политики. Според 20% от тях са необходими по-добри политики конкретно за достъпни социални жилища.

Related Articles

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...

4 мащабни проекта стартират в Плевен

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ