19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Министър Шишков: Ще предложим нов закон за ВиК, за да стартираме милиардни инвестиции в сектора

Нова работна група с представители на общините ще предложи промени в проекта на Закон за водите. За това се договориха на работна среща министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Законопроектът бе изработен от експерти на МРРБ и публикуван за обществено обсъждане през месец декември м.г. Някои от текстовете обаче получиха остро несъгласие от страна на местните власти.
Министърът отбеляза, че приемането на Закон за ВиК, включващ пакет от реформи в сектора, е залегнало в Плана за възстановяване и устойчивост, за да получи страната ни инвестиции от близо 400 млн. лв. в подобряване на ВиК инфраструктурата. „В много населени места има сериозни проблеми с водоснабдяването. Кметовете искат помощ от държавата, защото не могат да се справят сами. Това обаче е работа на парче, която не решава генерално проблема с остарялата водопроводна мрежа, която е в тежко състояние. Ако не се възползваме от безвъзмездните европейки средства, а разчитаме само на средствата от държавния бюджет, проблемите ще се задълбочават“, заяви арх. Шишков. Той допълни, че ако се подходи чисто икономически към решаване на проблема цената на водата също ще стане непосилна за хората. „Трябва ни ясна философия как искаме да се развива отрасъл ВиК, на която да стъпи и законът. Тя трябва да гарантира и ролята на държавната политика в сектора, защото общините няма да могат да се справят сами с тежкия проблем. Ако ВиК дружествата трябва да платят цялата нужна инфраструктура, цената на водата ще стане много висока“, отбеляза още регионалният министър. Той напомни на кметовете, че има общини, които са природно богати с водоизточници, от които водата стига до хората по гравитачен път, но и такива с големи проблеми с доставката на вода. „Не забравяйте, че в даден момент всяка община може да изпадне в криза с водата и пак ще търси помощта на държавата. Така страдат община, ВиК и гражданите. Консолидацията не е мръсна дума, така държавата ще може да помогне повече, отколкото да пречи“, каза още арх. Иван Шишков. И уточни, че затова е важно системата да работи еднакво добре за всички, а не природните ресурси на едно населено място да са пречка за друго.
В новата работна група ще бъде излъчена представителна извадка от различни общини, като по препоръка на министър Шишков ще има такива от консолидирани и неконсолидирани ВиК територии, общини с проблеми и без проблеми с водоснабдяването, малки и големи администрации. Групата ще направи задълбочен анализ и предложения за промени в кратък срок. Целта е настоящето или следващото народно събрание, ако не се сформира редовно правителство, да приеме закона до средата на годината, когато е крайният срок за стартиране на програмите за ремонт и модернизация на ВиК мрежите.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ