21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Министър Цеков: Програмата за пътно строителство през 2024 е амбициозна

Регионалният министър Андрей Цеков коментира плановете за пътно строителство за 2024 г. В момента в строителство са 5 магистрали, една се проектира, уточни той по БТВ. „В чисто инженерен план „Хемус“ излиза от застоя. С приемането на изменението в Закона за обществените поръчки и с приемането на Закона за бюджета се даде възможност за изплащане на индексации за строителството на „Хемус“ и за петте участъка от пътя между Видин и Ботевград. Това ще даде възможност строителството в тях да се рестартира от новия строителен сезон. Средствата за индексация са заложени в бюджета. Създадени са всички предпоставки строителството по цялата „АМ Хемус“ да се възобнови още от месец март“, каза още министърът.

„Относно строителството на АМ „Струма“ очакваме окончателно произнасяне от ЕК относно настоящото решение за строителството. В края на 2023-а получихме последен въпросник, който цели да изясни до каква степен е спазено европейското екологично законодателство. Оптимист съм, че в следващия месец въпросът ще бъде изчистен и ще ни даде възможност да започнем проектирането на източното трасе, което е извън Кресненското дефиле“, коментира още министърът.

Относно специално заделените средства за проектиране за 2024 г., Цеков уточни, че е подготвена обществена поръчка за идеен проект, не само за разширение на АМ „Тракия“. „В следващите 2-3 месеца ще обявим обществени поръчки за модернизиране на голяма част от първокласната пътна мрежа и привеждането ѝ в габарит скоростен път – с по 2 ленти в посока. Това са смислените трансформационни инвестиции, които държавата трябва да прави, защото това е двигателят на икономиката“, каза Цеков.

Related Articles

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ